Välkommen till vår blogg!

Lös jycke på ÖstraAllmänt

Posted by Björn Ljungquist Mon, July 16, 2018 16:38:05

Blog imageEn lös hund, utan närvarande matte, eller husse, på Östra Kyrkogården! Hoppas någon fångar in den!

Blog imageDet ser ut som en Jack Russel, mellan 3 och 6 år.

Matinköp!Allmänt

Posted by Björn Ljungquist Sun, July 15, 2018 18:44:31

Blog imageValpen har visserligen inte klagat "hörbart" på sin mat. Det är någons sorts konserv, som Agneta brukar köpa på Lidel. Men för att rätta till det, beslöt sig valpen att köra ett eget inköp, nere hos Brian i Köttboden. Förutom wienerkorvar, blev det lite "bortputsat, kött, som sålts till någon annan. Men äter gott, det gör hon. Det är hon väl värd.

LångprommenadAllmänt

Posted by Björn Ljungquist Sun, July 15, 2018 18:36:50

I lördagsbestämde Agneta sig för att vi skulle gå en långpromenad. Vi skulle gå ned till Munkebäck och hitta en bra skrivare, som hon kunde ha hemma. Sedan skulle hon in på ICA Munkebäck och handla lite förvaringsburkar, av plast. Dom har en konstig förmåga, att försvinna,Blog imagePå väg dit, hittade vi ett alldeles bedårande "odlingsområde", där de närboende kunde odla grönsaker och liknande.Blog imageHela stället var inhägnat och låg, så att de boende kunde ha full koll på området. Sedan tror jag inte att det rör sig så mycket "bös" i dom trakterna.

Blog imagePå hemvägen, passade jag på att fotografera upplysningstavlan, som står vid Redbergsparken.

Blog imageOch det kan ju vara roligt att kunna läsa, till sig parkens historia och utveckling. Det gäller ju att ha koll på sin hembygd.Årets krusbärVardagen

Posted by Björn Ljungquist Sun, July 15, 2018 13:43:13

Blog imageAgneta köpte två små krusbärsbuskar, på Kålltorps Handelsträdgård.Blog imageNågra grenar hade lite kart på sig, men de rodnade snabbt i det här vädret.

Blog imageNär dom hade blivit lite mjuka också, beslöt Agneta sig för att vi skulle plocka av den och koka lite, gammaldagssylt.

Blog imageDet blev en grötskål, med bär. Så nu skall det bli spännande att göra sylten också.

Blog imageKrusbär skall ju "snoppas" i bägge ändar. Så det fick bli mitt jobb.

Blog imageFem bär hade blivit övermogna och fick kasseras. Blog imageResultatet av jobbet blev en enlitersburk, men den allra ljuvliga krusbärssylten. Det skall bli något att höja smaken på några kommande frukostar, med.

Träskivan i AfrikahörnetVardagen

Posted by Björn Ljungquist Thu, July 12, 2018 12:34:29

För några månader sedan, brakade en stor Lind, ned på Östra kyrkogården, på område 8 (N) Jag var framme och tiggde två stycken skivor av stammen, när den skulle kapas upp. Skivor som var cirka två tum ohyvlade. Efter en försiktig torkningsprocess, ligger nu en under Douglas (den stora porslins dalmatinern).Blog image Den andra under ett fat med kaktusar, i Afrikahörnet. Mycket pittoreskt.Blog imageBlog imageStubben står fortfarande fortfarande kvar, ute på område 8.. Den savar ännu lite grann, men det är inte mycket liv i rötterna. Jag kommer senare att ta en bild av dom andra lindskivorna också. Men solen ligger på så väldigt just nu.
Blog imageDen första lindskivan jag tiggde, var när dom kapade en gren på ett av träden närmast utgången, mot Redbergsplatsen. Den är placerad under den antika kvinnliga amasonen, som jag köpte i Cape Coral Florida. Men sättet att använda olika (lind eller alm) som underlag på olika grejor man vill ha framme, är både originellt och snyggt.


BärdagsVardagen

Posted by Björn Ljungquist Thu, July 12, 2018 12:23:43

Varje sommar samlar vi in för den kommande vinterns behov. ungefär som man gjorde på det gamla bondesamhällets tid. Vi lagrar upp bär och allt annat, som skall processas och användas under vintern.Blog imageI år fick vi, trots den rådande torkan, ett parti med jättefina jordgubbar ( det skall tydligen bli emot någons PK, att kalla den så).Blog imageJordgubbarna kommer från Sibbessons och är kanske något av det godaste vi har syltat in. Vacker mörkröd färg och en underbar smak.

Blog imageVi fick också tag i 8 liter blåbär, infrusna förra hösten. Så hittade vi 10 liter hallon, av utmärkt kvalitet.

Blog imageNär vi ändå var igång, så gick vi förbi Brian och handlade lite där också. Köttfärs till 250 köttbullar, stektes.

Blog imageSå slank det med 1,4 kilo oxkött, som Brian valt ut. Det blev en stor gryta kalops, so ställdes in i kylen, för att sedan packas om. Jag (vi) ser verkligen fram mot hösten, när Agneta börjar tulla på vinterförrådet. Kantareller kommer det inga i år, men när min noggranna hustru inventerade frysen, så dök det upp en hel del kantareller, där också. MMMMMM

Back from NipponAllmänt

Posted by Björn Ljungquist Tue, July 10, 2018 09:26:19

Blog imageI går gick (Agneta o valpen, jag åkte Kydoped) vi som vanligt runt Östra Kyrkogården, mitt på dagen. Det var lätt "åskkvalmigt, men det kom inget regn förrän senare på kvällen. På hemvägen stannade vi till på Jerkstrands. Tog en kopp kaffe och en liten kaka.

Blog imageSenare på eftermiddagen, landade Victoria och hennes tre stipendiekamrater, från Japan.

Blog imageVictoria hade ett sådan där "pappersfilter", som en del japaner har i de riktigt stora och nedsmutsade städerna. Men hon var inte rädd för nedsmutsad luft, utan hon hade drabbats av "asiaten", en infektionssjukdom och skulle inte smitta sina kamrater. När jag var ung (på 50-talet) var asiaten här och smittade oss, vartenda år. Men det var ju i antibiotikans barndom, så det kunde kanske vara värre då. Jag blev dock aldrig smittad.

Blog imageMen ungarna hade haft det fint och fått ett minne för livet. Lite längre fram får vi säkert höra om resan, lite mer detaljerat. Så har hon säkert lite kort också, som vi kan få ta del av. Så det är bara att vänta.NyttVardagen

Posted by Björn Ljungquist Mon, July 09, 2018 12:57:26

Sedan Öbergs tog ned ställningarna och plasten, runt vårt hus, har vi blivit mycket mer intresserade om vår omgivning. Glasräcket ger ett bättre panorama över hela staden. Horisonten över Östra Kyrkogården, har också förändrat sig. Bland annat har det blivit en gran, som håller på att dö. rakt österut. Den döda toppen teser den sig över de levande, vackert gröna träden. Men Kyrkogårdsförvaltningen har en "träd ingenjör" anställd, så jag får nog ta och tipsa henne om det.Blog imageNär det sedan blev tid för vårt dagliga näringsintag (Johnny på Kias) är ju stängt. Då föreslog Agneta att vi skulle "planka" midsommarmaten och äta sill och gräddfil, med alla de traditionella tillbehören.

Blog imageAgneta skötte markservicen. Hon såg till att jag inte saknade något TACK!Blog imageSå skickade vi en tanke upp till Pajala, där Magnus kör runt, där uppe, med sin megastora ( 90 ton) gruvlastbil i värmen. Men har nog AC.Blog image

Han är absolut den som jag känner, som kör störst ekipage.Blog image