Välkommen till vår blogg!

Välkommen till vår blogg!

Fiolen

VardagenPosted by Björn Ljungquist Mon, August 13, 2018 10:00:29

Under drygt 40 år, har vår fiol, hängt på väggen därhemma. Jag köpte den i Ayrshire, i början av 70-talet. Så lånade Göteborgssymfonikerna den i ett antal år. När vi fick tillbaka den, hade stallet gått sönder, så vi fick låta tillverka ett nytt.

Men nu har den plockats ned från väggen. Man har upptäckt en spricka i locket och våran kompis Janne (violinist i Göteborgs Salongsorkester) hjälper till att få den lagad hos ett proffs. Det blir ett antal veckor, utan att ha instrumentet på väggen. Även om ingen i familjen är kompetent att spela på den.

Det oblekta partiet, där fiolen hängt, minner om att den är borta. Men om några månader är den säkert tillbaka , fullt iordningställd, på sin gamla vanliga plats.Janne hämtade Agneta i dag och tog med henne till en skicklig instrumentmakare, på Vidblicksgatan, som han kände sedan gammalt. Han heter Bertil Pohl och är erkänd för sin talang med fioler.Våran "spruckna" fela, visade sig ha ett intressant värde. Byggd som en kopia av en känd tyck, efter Jacobus Steiners anvisningar. Jacobus var samtida med Stradivarius. Att fixa till den, i ursprungligt skick, skulle inte möta några hinder. Han skall plocka av locket och limma igen sprickan. Den ena stråken var också intressant att göra ordning.

När dom två "musikkonversatorierna, kom hem, bjöd vi Janne på Klockbojens matjessill, egenodlad gräslök, gräddfil och färskpotatis. Vilket han verkade uppskatta. Att skölja ned härligheten med en vi 125 årig OP Andersson, årets skörd och en 1/4 Petronella Anderson (OP:s fru). Allt gick ned tillsammans med Spit Fire öl. Därefter gjorde Agneta en rabarberpaj, med vaniljsås. Vädret var gott och vi avnjöt käket på balkongen, i gott väder och en underbar atmosfär. Tack för det.  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1529

Kåldolmar!!

VardagenPosted by Björn Ljungquist Sat, August 11, 2018 18:50:41

Kyden och ville gärna äta middag här. Agneta frågade och han såg fram emot kåldolmar. Så i morse, inhandlades det drygt fyra kilo köttfärs hos Brian, i Köttboden. Tre fina kålhuvuden på ICA och lite annat. Vi skållade kålen och jag fick jobbet att tillverka dolmarna och Agneta stekte dom.

Agneta blandade och kryddade färsen.

Jag lade ner hela min skäl och det resulterade i 54 jättefina dolmar.

När jag rullat dem, knöt Agneta till dem, så att de inte kan ramla isär, under stekningen.När söndagskvällen närmade sig, (det var ändå inget på TV) sattes dolmarna in i ugnen, för en rejäl tids bakning.

På den "överblivna" kålen gjorde jag en rejäl kålpudding. En sådan som man kan skära av och njuta av hela hösten.

När den var färdig ( för ugnen) var den vacker som en tavla.

Sedan blev det dolmarnas tur (?) att också hamna i ugnen, våningen ovanför puddingen. Hela köket doftar av vårt dagsverke och grannen sneglar och undrar vad vi gör. Men vi bara njuter av att kunna laga en underbart god mat. Vi har gjort det många gånger förut.

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1528

Tandem!

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Fri, August 10, 2018 17:01:15
Så har den häftiga hettan lagt sig lite. Miljölöjdarna skyller på "den globala uppvärmningen", trots att det är jetströmmarna, som är orsaken. Jetströmmarna är de luftrörelser, som bildas på grund av att jordklotet snurrar. Man kan undra vem dom skall skylla det på.I morse, när jag rastade valpen, mötte jag en av "säsongarna" på Östra. Det var Caisa, som tyckte att hon ville slå ett slag för att man skulle göra saker tillsammans. Och det kan ju vara bra i många fall. Men hennes tatuering var i alla fall jättefräck!! Tack för att jag fick plåta dig!

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1527

Middag.

VardagenPosted by Björn Ljungquist Sun, August 05, 2018 12:45:03

En av de varma dagarna, frågade Agneta, vad vi skulle ha till middag. Funderandet stannade på Kinakrogen på Ånäsvägen. Men hon vill inte släppa in valpen.

Jag tog på mig min allra myndigaste min och ifrågasatte hennes hundförbud. Så hon ringde en annan kines och fick reda på vad som egentligen gällde. Så Agneta avåt "flitelade läkor och jag tog en chop soy. Bredvid oss låg valpen. En trevlig middag!  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1526

SILL

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Sun, August 05, 2018 12:38:07

Under ett par år, har jag önskat mig sill, till middag. Men killarna i Knipplaboden, har sagt att det ingen finns. Men i fredags, när jag var nere på torget, ylade Mikael och höll upp en fin fet sill.Inget att diskutera om, jag slog till direkt. Min älskade hustru, hade inte en aning om vad detta historiskt uppskattade ätliga djur, egentligen var, innan det var på burk. Men hon stekte den bra och jag rensade delikatessen.

Sedan avnjöt jag den, med en Spitfire och en OP. Underbart!!!! Är det nu så illa, så att jag tvingas vänta några år till, innan nästa "felläggning" sker, så må det vara hänt.  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1525

Agneta

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Sun, August 05, 2018 12:27:02

Hustrun ville ha en ny bild till sin Facebook och jag fick uppdraget.

Givetvis skulle valpen vara med. Men när jag tog bilden, insåg jag att "plåtvalpen" stod lite i skymundan. Så det fick jag greja.

Nu är inte "plåtvalpen (Rydavalpen) något hot mot bebbanvalpen längre. Hon har slutat att morra och resa ragg, när hon går ut på balkongen nu. Men det tog över en månad, innan hon blev accepterad.  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1524

I väntan på "blodmånen"!

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Sun, July 29, 2018 12:05:38

I fredags morse hade jag tid hos doktorn (Laurie). Hon ville kolla mina värden och skicka mig på röntgen, för att se om implantatet i höften hade börjat lossna. Det känns ofta så.

Det var en "dundervarm" dag och Agneta satt i solen på balkongen. Jag sov, nästan hela dagen.

Vi hade handlat lite gott, i fiskebodarna, som vi skulle ha senare, då den förutspådda "BLODMÅNEN" skulle dyka upp. Det var lite räkor, kräftor, några specialsåser och lite bröd Vin ( Drosty Hof) från kylen och riktig engelsk öl (Spit Fire)

Enligt tidingarna och media, skulle peaken på blodmånen inträffa klockan 22.20, så vi satt kvar i hettan (+32). Själv tog jag tillfället i akt att duscha mig i kallvatten, några gånger.Det var oerhört skönt.

När den förutspådda blodmånen äntligen steg upp över "Ränten" (horisonten), så var den visserligen stor och berusad (smileyfull), men inte blodröd. Kanske aningen orange, men absolut inte så som media hade sagt. Vi satt uppe en stund, sedan gick jag till sängs och Agneta tog ett varv med valpen.

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1523

Gäster hos Ambjörnssons

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Mon, July 23, 2018 17:58:40

Vi tog en sväng ned till Tångaberg och hälsade på "Köttniclas och Marie. Dom har en Stor husvagn, med ett enormt förtält och ett trädäck, där dom bor hela sommaren. 200 meter från havet.Vi blev trakterade med lite kall öl och fick lite snack, med ett par av deras grannar.

Efter ett par timmar i solen, styrde vi sedan hem, för arr svalka oss lite.Min älskade hustru fixade ett kinesiskt fotbad, till mig. Så efter någon timma, med bad och pedikyr, kände jag mig som en tonåring igen. Tack min kära!!!  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1522
Next »