Välkommen till vår blogg!

Välkommen till vår blogg!

Nya fönster.

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Sun, April 22, 2018 12:49:48

I fredags knackade ett par av "byggkillarna" på fönstret och ville komma in. Dem skulle byta alla "söderfönster" och det har ju vi fyra stycken. Balkongdörren hade ju vi bytt själva, så den fick vara kvar.

De urplockade glaspartierna, ställdes på balkongen. I början trodde vi, att dom kanske skulle sälja de gamla fönsterpartierna, till Polen eller Ungern. Men eftersom dom fått rätt hårt åt trävirket, så blir det nog inte så.

Det var spännande att se hur det såg ut, när fönsterramarna var borta och man såg precis hur huset var byggt.

Sedan när vi hade fått in de nya fönstren, såg det ut att ha blivit mycket ljusare. "Vädringsfönstren", som satt i de gamla fönstren, hade alltså skymt ljusinsläppet, en hel del. Så vi får väl njuta av det vi har och vara glada med det.  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1478

Ingen peasoup!!!!

VardagenPosted by Björn Ljungquist Tue, April 17, 2018 18:15:53

Nu på torsdag den 19/4, blir det ingen ärtsoppa (med varm punsch), för Ingemar och mig. Agnete har fått två biobiljetter, en grej vi går på vart tionde eller femtonde år och som vi skall använda för att se Death wish på Bergakungen.

Så vi får väl offra oss och äta ärtor och pannkakor, en annan dag.

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1477

Ny uniform!!

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Tue, April 17, 2018 13:29:07

De senaste tolv åren, har jag nästan uteslutande gått i en "kamouflagefärgad" dräkt, bestående av byxor och tröja. Agneta hade sytt den i ett fantastiskt fleesetyg, som väl hade klarat alla de hundratals tvättarna, som hon har utsatt den för. Dessutom var den rätt varm att ha när jag var ute med valpen. Hon tvingade av mig den och den skulle klippas isär, för att bli mönster till en marinblå och en maronröd kopia, som hon skulle sy.

Det fruktansvärda jobbet att klippa isär, den älskade kamouflagepersedeln, lade hustrun på mig.Sedan lade hon ut bitarna på de nya tygerna och klippte delar för två nya dräkter. Hon hann inte riktigt klart och ville inte att jag skulle ha en av dem på mig till Svenska Mässan. Men det gick bra ändå!

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1476

Svenska Mässan ioo år.

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Mon, April 16, 2018 13:57:08

Det damp ned ett litet blått kort, i brevlådan. Det var en inbjudan till ett firande, med Svenska Mässan på deras 100-ård dag.Vi tog en "färdtjänstbuss ned och klev in i en enormt stylad Mässa. Ingången var vid det tredje tornet och "alla" var där. Att min hustru fått en inbjudan, berodde säkert på att hon satt med i "huvudmannarådet" i en massa år. Men nu sedan pensionen, stod utanför allt det där.

Direkt innanför dörren, serverades det "bubbel" men eftersom jag körde "kyropeden" så avstod jag. Sedan fick vi gå efter en "snitslad" bana, där det förevisades massor av grejor, som varit viktiga, under framväxandet av det som vi känner som Svenska Mässan i dag och hur det utvecklade sig för 100 år sedan.

Man hade också lånat en 1918 års Volvo PV, från deras bilmuse'um och ställde ut i entren. Den väckte en hel det nostalgiska minnen, hos många av besökarna.

En av alla artisterna som underhöll oss, var Charlotte Perelli. Hon höll en halvtimmas show och fick dundrande applåder.

Koreograferna hade gjort ett fantastiskt jobb och gav prov ett fascinerande spel med ljus och strålkastare.

En avdelning med ELD som tema hade sex stycken elsjonglörer på scen samtidigt och det imponerade verkligen. Efter nästan 4 timmars osannolik show, beslöt vi oss för att gå hem (jag kydopedade ju). Hunna till Willinsbron, började det regna! Och det var inget litet duggregn, som bombarderade oss. Valpen hade varit hos Elina och Cissi och skulle hämtas. Men Agneta ringde ned till dem och Elina var vänlig nog och kom själv upp med henne. Vi strippade och hängde upp alla våra kläder, för att sedan kunna krypa i något torrt och mysigt.
  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1475

Nu händer det saker!

VardagenPosted by Björn Ljungquist Wed, April 11, 2018 15:55:02

I dag händer det! Det står en betongbil på gatan och så har dom en enorm slang, på cirka 6", och drygt tjugofem meter lång, som pumpar upp betongen. Sju man håller på och de är väldigt professionella.Slangen som matar betongen blir oerhört tung, så det är hela tiden flera "gubbar" som löser av varandra, i par, att hålla den. Eftersom flytande betong har en densitet på 2.400 kilo per kubikmeter, så är det ett tufft jobb att styra den.För att få ytan i absolut våg, har dom en laserstyrd mätare, som dom kontrollerar hela tiden.

Efter att ha "vibrerat" betongen, kan dom plana ut den manuellt.En av killarna, som hade en text från Las Vegas, på ryggen. Han berättade att han hade varit i Nevada på en speciell Mässa och Utbildning. Så ingen kan ju säga annat än att de här killarna är professionellt utbildade.

Här vibreras betongen ut till en plan massa. Innan betongen har brunnit, kommer dom att "stämpla" in ett rutmönster, så att det skall likna riktiga plattor. En mycket intressant fortsättning följer.

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1474

Bra hantverkare!!

VardagenPosted by Björn Ljungquist Tue, April 10, 2018 17:51:27

Fogarna mellan tegelstenarna, har ju varit lite si och så och släppt ibland. För 36 år sedan, när vårt hus byggdes, hade man för mycket salt i betongen. Det blev därför stora hållbarhetsproblem, som man åtgärdar nu.

Efter att ha mejslat bort de gamla fogarna, fyller de nu igen dem, för hand. Och resultatet blir strålande.

Överblivet bruk, tar dom bort med små stålborstar. Tapebiten på vår altandörr, sitter där för att dörren skall vara kvar. Alla fönster som vetter mot söder, har rötskador och skall bytas ut, senare. ( 19/4 tror jag). Men vi bytte vår dörr för två år sedan, på grund av röta i den.

Förra veckan ställde jag ut ett lock öl (Pripps Blå 6,0) till jobbarna. Det var fredag och dom hade jobbat hårt och jag tyckte att dom var värda en liten slurk. I dag, knackade en av dem på fönstret och gav mig två 0,5 l Tjeckisk öl, som tack. Jag har aldrig sett den ölen tidigare, så det skall bli skoj på torsdag, när Ingemar kommer och äter ärtor. Då brukar vi dela en öl också.

Så har dom lastat upp massor med frigolitblock, som skall ligga på golvet.

Det både täcker och isolerar bra. Samtidigt som det inte ökar vikten och belastningen.

Frigolit är ett beprövat material, när man vill minska belastningarna. Jag såg, någon gång på 70-talet, när vägverket byggde upp viadukten över järnvägen, vid Mostorps Slott, strax söder om Falkenberg, med frigolit. Det var alldeles nytt då.

Här syns rätt bra, hur mycket som egentligen är bortmejslat. Och med frigoliten kommer det säkert att dämpa något, när någon granne borrar i huset.

Massor av 4" skivor går det åt. Balkongen är ju 40 kvm.


  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1473

Så kom den äntligen

AllmäntPosted by Björn Ljungquist Mon, April 09, 2018 18:01:54

Så kom den ändå till slut. På radion pratar dom om att våren, inte varit så sen på över 120 år. Det är väl den globala upp värmningen, som alla Miljöpartister, försöker skrämma oss med.

Från att ha varit kall och eländig, fyllde plötsligt värmen, våra hjärtan. Den här helgen, har jag rastat valpen, iförd en tunn HD-jacka och inga handskar.

Från att ha haft den här utsikten, över Östra Kyrkogården, så har VÅREN, gjort sitt intåg och det med besked.Nu kan man ta sig en behaglig vandring och glädjas år att de vårtidiga buskarna, har vecklat ut sina hängen. Snart är det också klart med de lökarna vi planterade förra året, att släppa upp sina knoppar.

EN UNDERBAR TID!  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1472

Påsken över

VardagenPosted by Björn Ljungquist Tue, April 03, 2018 12:02:35

Sitter här och försöker summera påskhelgens händelser. Då hör jag på Nyheterna att, vår älskade "Lill Babs" hastigt har dött. Jag känner att jag måste ringa Agneta och berätta det, för hon har aldrig på radion, på jobbet. Dom blev kompisar, när dom reste runt och föreläste för FUAB och fann varandra. Sedan har ju också kommunisten Sven Erik Fernström, också "dragit in årorna", men det betyder mindre.

På Annandagen åkte vi ned till Tula och Lars, i Åsa. Isen i viken, som delvis ligger på deras tomt, var helt borta och det var massor av människor, som var ute och promenerade. Vi tog med oss en av "lammkotlettkronorna" och lite annat, att kunna ha som middag.Vi kunde sitta några timmar i den ljuvliga vårsolen, på deras söderaltan och titta ut över havsviken. Ett underbart slut på Påsken.

Agneta tog ansvaret för maten (lamkotlettskrona a la Brian, potatisgratäng, brysselkål och mintgelé). Allt smakade jättefint.

Vi hade en underbar dag tillsammans. Tula och Lars är alltid så väldigt gästvänliga och dessutom var ju vädret på vår sida. Även om ordet VÅR, inte hade infunnit sig ännu. Men det är väl den "globala" uppvärmningens fel.

Men nu är det bara att leva vidare och i stort acceptera livet som det är. Och gnyr man inte för mycket, så går det rätt bra.

  • Comments(0)//blogg.abljungquist.se/#post1471
Next »